Lipoliza

Lipoliza

 

Lipoliza je metod lokalizovanog uklanjanja masnih naslaga na stomaku, bokovima, rukama  pomoću supstanci koje dovode do pucanja masnih ćelija i uključivanja slobodnih masti u metaboličke procese, čime se omogućava njihova eliminacija iz organizma.

 

Metod podrazumeva ubrizgavanje fosfatidilholina, koji ima važnu ulogu u metabolizmu i izaziva razlaganje masnih ćelija. Lipolitički koktel razbija membrane masnih ćelija (adipocita). Masnoća se prirodnim putem trajno izbacuje iz organizma, a tretirana zona postaje vitkija.

Tretirana regija postaje manja u obimu do nekoliko centimetara. Preporuka je da tokom serije tretmana lipolize unositi u organizam što više vode kako bi se brže eliminisale razgrađene masne naslage. Takođe, savetuje se i umerena fizička aktivnost: brza šetnja, plivanje, vožnja bicikla.

Kako izgleda tretman lipolizom?

Lipolitički koktel se unosi u masno tkivo tankim iglama, koji potom narednih mesec dana topi masne naslage. Na mestu uboda javlja se blago crvenilo i osećaj svraba u narednih dan ili dva. Može se javiti i neka modrica koja prolazi za par dana. Tokom narednih mesec dana od momenta ubrizgavanja lipolitičkog koktela neophodno je da se pacijent pridržava zdrave ishrane i da ne konzumira alkohol.

 

Kako lipoliza deluje i kakve rezultate mogu da ocekujem?

Lipolizu možemo nazvati „nehirurška liposukcija“, jer deluje lokalno na sličan način kao hirurgija – odstranjuje lokalni problem, tj. odstranjuje lokalne masne naslage. Tako se kroz seriju tretmana  dobija efekat skidanja masnih naslaga sa željenog mesta, zahvaljujući supstancama koje dovode da destrukcije masnih ćelija. To znači da se lipolizom smanjuje broj masnih ćelija, što je izuzetno bitno  jer zato ne dolazi do yo-yo efekta vraćanja kilograma. Treba naglasiti da kod obične dijete bez lipolize ne dolazi do smanjenja broja ćelija nego se one samo smanjuju dok mršavimo, tj. one se „ispumpaju“, a dobro nam je poznato koliko lako mogu ponovo da se „napumpaju“. U toku mesec dana obim se može smanjiti nekoliko cm. Tretman lipolize se ponavlja na 3-5 nedelja.

 

Kontraindikacija za primenu lipolize su trudnoća, dojenje, aktivne maligne i autoimune bolesti, infektivna stanja.
Pre tretmana uradi se detaljan sistematski pregled i razgovor sa pacijentom radi pravljenja individualno prilagođenog režima lečenja i postizanja najboljeg efekta.

*TRETMANE RADI SPECIJALISTA DOKTOR MEDICINE*