Botox

BOTOKS TRETMAN

Botoks – Botulinum toxin predstavlja jednu od najvažnijih supstanci na polju facijalne rejuvenacije. Ova supstanca je najpopularniji način da se smanje bore na licu.

KRATAK ISTORIJAT KORIŠĆENJA BOTOKSA

Botulinum toksin se koristi u medicini još od 1980. godine za lečenje strabizma, kao i  blefarospazma, a od 1994. godine se koristi za tretman pojačanog znojenja.

Od 2002. godine US Food and Drug Administration – FDA odobrava korišćenje botulinum toksina tip A za tretman bora između očiju, a nakon ovog perioda počinje prava ekspanzija upotrebe botulinum toksina u razne svrhe.

Od 2010. godine FDA daje odobrenje za upotrebu botulinum toksina za lečenje migrene, zatim za lečenje stanja praćenih spazmom mišića, ili nevoljnim pokretima. Treba naglasiti da se u te svrhe botoks koristi u značajno većim dozama nego u estetskoj medicini.

Od 2013. godine FDA odobrava upotrebu botulinum toksina za tretman bora oko očiju.

KORIŠĆENJE BOTOKSA U ESTETSKOJ MEDICINI

Botulinum toksin A i Botulinum toksin B su oba prečišćene supstance, dobijene od bakterije. Injekcije ovih supstanci u malim dozama blokiraju nervno-mišićni signali, što dovodi do slabljenja mišića, koji zato ne mogu da se kontrahuju, a to sve uzrokuje smanjivanje neželjnih mimičnih (dinamičkih) bora kao i sprečavanja pojave novih bora. Redovnim ponavljanjem brišu se i one ucrtane tzv. memorijske bore.

Smejanje, mrštenje, čuđenje pa čak i žvakanje, u osnovi svaki pokret lica, može neželjeno da vodi jednom od najčešćih znakova starenja, tj. stvaranju bora. One mogu da učine da izgledate znatno starije, umornije, čak možete izgledati da ste ljuti, iako to niste. Jedan od najbrže delujućih i najbezbednijih načina da odstranite bore su injekcije Botulinum toksina, botoksa.

Botoks se može kombinovati sa drugim kozmetskim procedurama kao što su dermalni fileri, hemijski pilinzi, ili mikrodermoabrazija za dalje poboljšanje rezultata. Zapravo kombinacija ovih terapija čak može da prevenira formiranje novih linija i bora.

BOTOKS SE PRIMENJUJE ZA:

  • uklanjanje bora izmedju očiju i na čelu,
  • uklanjanje bora oko očiju koje se javljaju pri smehu, „svračje nožice“,
  • podizanje uglova usana,
  • poboljšanje konture lica,
  • uklanjanje sitnih bora, recimo na obrazima (mezobotoks).
  • za naglašavanje i podizanje obrva i uglova usta
  • za podmlađivanje vrata,
  • pojačano znojenje (hiperhidroza)

 

POSTUPAK TRETMANA

Na Vašem licu postoji 43 mišića i važno je da lekar koji sprovodi intervenciju botoksom razume i odredi ključne tačke za optimalan tretman.

Koristi se veoma tanka igla da bi se injicirale male količine botoksa u određene mišiće. Pažjivim biranjem mišića Vaš lekar će oslabiti samo mišiće koji stvaraju bore, dok se zadržava prirodna ekspresija Vašeg lica.

Pre tretmana, lekar uzima detaljnu anamnezu. Botoks se ne primenjuje kod lupusa, autoimunih bolesti (miastenija gravis),  u trudnoći i dr.

Tretman botoksom, izgleda kao jednostavna intervencija, pošto se sprovodi nekoliko uboda. Broj injekcijonih uboda zavisi od mnogih faktora, uključujući karakteristike Vašeg lica, jačine mimičnih mišića i proširenost bora. Sama procedura je skoro bezbolna  (aplikuje se anestetik).
Rezultate ćete primetiti za nekoliko dana, ali do kompletnog efekta može da prođe nedelju dana pa i više.

OPORAVAK OD TRETMANA BOTOKSOM, RIZICI i DRUGA OBAVEŠTENJA

Odmah po završetku intervencije možete da se vratite svojim uobičajenim aktivnostima. Skrećemo Vam pažnju da ne smete da trljate, ili masirate tretirane regije posle tretmana, da ne biste izazvali migraciju botoksa na drugu mišićnu regiju. Ako se ovo desi, može da se javi privremena slabost facijalnih mišića koji nisu tretirani, kao npr. padanje kapaka.

Tretman botulinum toskinom, botoksom je generalno bezbedan, a neželjeni efekti i komplikacije mogu uključiti: modrice i bol na mestu uboda, crvenilo, glavobolju, simptomi nalik na grip, mučninu, privremenu mišićnu slabost, ili pad npr. kapaka.

Botoks ne može da reši sve probleme kože. Npr. dok može da smanji bore, ne može da popravi posledice sunčanja, fleke, pege, proširene pore, proširene kapilare. Za rešavanje ovih problema preporučuju se drugi tretmani. Debljina, tip kože i stepen boranja uticaće na uspešnost botoksa.

 

KOLIKO TRAJE EFEKAT BOTOKSA?

Trajanje efekta botoksa zavisi od tipa kontraktibilnosti Vaših mišića i to će Vam objasniti Vaš lekar, koji će odrediti kojoj grupi Vi pripadate. Kada efekat botoksa počne da slabi, kontrakcije Vaših mišića i bore će se vratiti. Ovo poboljšanje uglavnom traje oko 3-6 meseci. Potrebno je na vreme ponoviti tretman, ukoliko Vi to želite. Dužina trajanja efekta botoksa zavisi i od Vašeg stila života. Efekte skraćuje pušenje cigareta, sunčanje, sauna, korišćenje bazena, masaže lica. Preporučuje se uzdržavanje od korišćenja navedenih stvari bar 15 dana po urađenom tretmanu, dok se ne postigne pun efekat tretmana.

Po povlačenju efekta botoksa mišići se vraćaju u stanje pre aplikacije ovog preparata. Ništa se neće desiti ako tretman ne ponavljate. Neki klijenti imaju i duži efekat i sasvim su zadovoljni i sa znatno ređim ponavljanjem procedure.